Verwen de man – Part 1 (he wishes)

Volgens meneer Jani is het gewoon NOT done. Een hemd met korte mouwen hoort niet thuis in de kleerkast van een man. Liever een T-shirt of een poloke dan een hemd dat eruit ziet alsof je blijven haperen bent aan een autoportier. Hij kan het zo schoon zeggen, nietwaar?

Awel meneer Jani, eerlijk toegegeven hangen er hier ook niet veel hemden met korte mouwen (1 om precies te zijn) in de kast. Maar  ik zou mezelf niet zijn als ik niet zo nu en dan eens tegen de stroom wil ingaan.

De man des huizes vroeg een hemd.

Ik maakte er een.

Met korte mouwen.

In een vrouwenstofke.

Met gouden fruit op.

Nuf said? Eat this, Jani!


IMG_2007 IMG_2022


Het patron is het Negroni hemd van Colette Patterns. Ik ben te lui ben om een nieuw patroon eerst uit te proberen in een goedkoop lapje stof, maar wou wel mijn huiswerk doen deze keer. Ik las onder andere hier, hier en hier dat het nogal ruim valt. De borstomtrek van de man des huizes meet 102cm. Volgens het patroon zit hij dan net op de bovengrens van een maat M en ik koos dus wijselijk voor die maat. Hij houdt nogal van flatterende modelletjes, die vent van me.

Ook de korte mouwen van het patroon waren niet helemaal mijn en zijn ding (I see your point there, Jani). Ik versmalde ze een vijftal cm en verzon een mooi boordje in plaats van gewoon om te zomen, waardoor ze ook een stuk korter komen (ik verlengde het patroon van de mouw dus niet).


IMG_2030

IMG_2013 IMG_2011


Het lief vroeg me eerst geen twee zakken op te stikken. Eentje leek hem voldoende. Koppig als ik ben besloot ik ze er toch allebei op te zetten, eraf kan nog altijd. Voor mij geven de twee zakken en de aangepaste mouwen net dat sportieve toetsje aan het voor de rest klassieke hemd. Ik vermoed dat ze beide zullen overleven.


IMG_2036


De technieken! Daar moet ik zeker iets over kwijt. De binnenkant is even propertjes afgewerkt als de buitenkant. Dat is ook een eerste keer! De overlock(steek) komt er geen enkele keer aan te pas. Binnenin is immers alles afgewerkt met platte naden. Ik kende deze naad niet, maar de uitleg in de handleiding is heel duidelijk. Hoewel ze niet dezelfde is als wat ik eerst las bij ZsaZsa. Wat ik effectief genaaid heb, lijkt eerder een mix tussen haar platte en Engelse naden.

Enkel voor het omzomen onderaan greep ik terug naar de uitleg zoals die gegeven is in het Theo patroon van Zonen09. Ik vind die afwerking netter.

De knopen zijn geplaatst zoals het patroon voorziet. De volgende keer pas ik dit nog aan. Vijf knopen vind ik iets te weinig en de bovenste knoop is niet goed geplaatst: doe je hem toe, lijk je wel een nerd; laat je hem open, riskeren de harige mannen wat teveel aaibaarheidsfactor te vertonen.


IMG_2004


Dit was een project waar ik mezelf echt heb willen testen op mijn skills. Verzorgd stikwerk, correcte technieken en vooral het geduld aan de dag leggen alles te doen zoals het hoort: markeringen overbrengen op de stof door middel van draadjes, cordonnet gebruiken bij de knoopsgaten. Slow sewing in zijn pure vorm.

Ik vond het verbazingwekkend ontspannend.

 

Lieve groet,

Laurence xXx

P.S.: De krukken, zegt u? Een klein akkefietje met de brommer heeft ervoor gezorgd dat de kroost wat extra Q-time heeft met hun papa.

P.P.S.: Velen hebben mij de vraag gesteld hoe ik in mijn vorige post de Cisse broek heb aangepast. U vraagt, wij draaien, een kleine tutorial is in de maak! Wordt vervolgd!

Verwen de man – Part 1 (he wishes)

48 thoughts on “Verwen de man – Part 1 (he wishes)

 1. An says:

  Prachtig! Ik heb dat patroon al heel lang in huis en ben een beetje bang om het te maken omwille van de pasvorm. De stofkeuze is héél geslaagd!

 2. Khadetjes says:

  Oh wij hebben deze week blijkbaar veel dezelfde gedachten gehad… Die van mij gaat seffens passen, ik hoop op een even schoon resultaat als dat van jou! Knap, heel knap – en zo plezant eigenwijs

 3. pfff moest de Jani uwe vent zien, hij zou rap zijn om hem te complimenteren 😉
  heel schoon!
  maar mag ik nu eens iets vragen? wat is de mouwomtrek aan de bicep van zo’n hemd in een medium’ke (ik zou er eens eentje moeten maken voor de vent, maar met dat bovenmatig gespierd exemplaar van mij is dat niet zo makkelijk 🙂 )

 4. Heel erg mooi! De meneer hier is ook geen fan van korte mouwen en wellicht nog minder van gouden ananassen, maar een hemd van mijn hand, dat heeft hij dan nog weer niet gekregen… Ooit, misschien en dan neem ik jouw opmerkingen zeker mee.

 5. Ik hou ook niet van hemden met korte mouwen.. maar gisteren eentje van 4ff voor manlief gekocht en als het zo een beetje retro is, vind ik dat hij daar heel goed mee weg komt!! Net zoals jouw man!!

 6. Ik ben het eens met Jani wat de korte mouwen betreft, maar voor dit exemplaar herzie ik mijn mening. Ik denk dat de afwerking aan de mouwen hier veel mee te maken heeft, echt Laurence, super gedaan!

 7. Wauw! En wat een propere afwerking. En een gewaagde maar perfecte stofkeuze. Mijn man hier is ook geen fan van korte mouwen hemdjes, maar ik denk dat ik het zo wel verkocht krijg. Alleen de ananassen krijg ik er hier waarschijnlijk niet door 😉

 8. Helemaal verkocht, amai! Het flatteert hem enorm. Hier staat er ook een meneer in de wachtrij, meestal hebben we het moeilijk om een goed passende hemd te vinden (ofwel te smal aan de schouders en te breed op de heupen, of andersom), maar als ik dit zit ga ik het er denk ik toch eens op wagen! Echt knap! En gewaagde maar schitterend mooi uitgedraaide stofkeuze.

 9. An says:

  Wauw, knap! Het valt me nu pas op hoe gecentreerd dat hemd eigenlijk is. Ik vond die mannenhemdpatronen altijd nogal zakkerig. Mijn man draagt alleen slimfit. Dit is echt keiknap!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s