Pastel parka love

Van zodra ik de Lars parka’s van Marleen zag verschijnen, wist ik gewoon dat deze hier ooit gemaakt zouden worden. Zot mooi vind ik dat, een parka. En moeilijk te vinden voor kinderen, althans naar mijn smaak. Tijdens een snuisterbezoekje aan Mertens Mercerie in Melle viel mijn oog op een rekbare gabardine in een prachtige mintgroene kleur, met nog een lichte schijn erop. Een paar meter verder lag de lichtroze variant. Met de Lars parka in het achterhoofd ging ik resoluut naar de kassa en een kwartiertje later stond ik al gepaste voeringstof te zoeken in mijn ‘stash’ thuis. Het bleek grote liefde te zijn met een prachtig licht katoentje van vorige lente, eentje van Dear Stella Design dat ik destijds kocht bij de Stoffenkamer. Zelden ben ik zo zeker geweest van een creatie nog vòòr de eerste steek. Ik zag het helemaal voor me: mintgroene buitenkant met bronskleurige drukknopen, alle mogelijke opties die het patroon biedt, bijpassende touwtjes, voering met botanische print, kap, … Wel, deze keer veranderde de creatieve chaoot in mij absoluut niets aan het oorspronkelijke idee. Gelukkig maar.

IMG_9485kopie

Om de Lars parka te maken vertrek je dus van het patroon van de Lars jas van Zonen09. Wat dat betreft, was ik niet aan mijn proefstuk toe.  Ik maakte al eens zo’n jas voor de zoon en voor de jongste dochter. Ik wist blijkbaar toen al dat het best wel een huzarenstukje was, zo’n jas ineen steken, maar ik was dat precies een beetje vergeten. Het drong pas weer tot me door eens de tientallen patroondelen uitgeknipt op tafel lagen. Ik ging ze tellen voor jullie, eerlijk waar. Maar ik ben gestopt toen ik merkte dat ik nog alle versteviging uit plakkatoen moest knippen. In elk geval, het zijn er veeeel. Je houdt er best ook je aandacht bij, want indien je voor voorpandsymmetrie kiest -zoals ik heb gedaan-, dan moeten toch een behoorlijk aantal patroondelen correct aangepast worden. Enne, maak je de jas voor een meisje, dan dien je ook nog eens alle ‘rechts’ en ‘links’ uitleg om te draaien. Do I need to say more? Om jullie met enkele getallen te overdonderen, ik gok dat ik zo’n 25 uur gewerkt heb aan de jas (vanaf het overtekenen en aanpassen van het patroon tot het inkloppen van de laatste drukknoop) en dat hij me zo’n kleine 90 euro aan materiaal heeft gekost. Wat het eerste betreft: ik ben gewoon een trage slak; wat het tweede betreft: ik heb een eerder dure smaak in stoffen. Heb ik nu iedereen afgeschrikt? Dan zou ik zeggen, lees snel verder. Het resultaat maakt alles goed. Vergelijk het met bevallen, achteraf zeg je alleen maar ‘het was het allemaal waard’..

Ik begon door de zakken op de voorpanden te stikken. Tot 3 maal toe werden die er terug afgehaald en opnieuw opgezet. Deze jas moest en zou netjes afgewerkt worden. Als ik de hele zomer met mijn neus op een rommelige afwerking moet kijken, zou de jas de binnenkant van de kast meer zien dan het zomerzonnetje en dat wil je toch écht niet, na al die uren werk, nietwaar? Enfin, ik vond de flapjes van de zakken precies wat opkrullen, dus die stikte ik extra vast met een zigzagsteek (minimale steeklengte)  met koperkleurig stikgaren. Ik vond ook perfect passende bronskleurige drukknopen (voor alle sluitingen), nestelgaten (waar de touwtjes van jas en kap naar buiten komen), siernieten ofte ‘rivetten’ (onderaan het achterpand) én zelfs koordstoppers.

IMG_9507kopie

IMG_9467_2kopie

Die voering, daar wil ik toch ook nog iets over kwijt. Ik was er meteen weg van toen ik het vond in de stoffenkamer vorig jaar en ik heb spijt dat ik er maar één metertje van kocht. Het is een heel lichte voile/katoen met eucalyptus en cactussen (hip hipper hipst) van Dear Stella Design en werkelijk niet meer te vinden. Helaas. Wie het wel nog spot, mag me gerust een gilletje geven, waarvoor dank!

IMG_9479_2kopie

Gezien ik nu toch ‘into details’ was, mochten ook de touwtjes, de boordstof en de rits niet vloeken. De boordstof had ik in mijn eigen voorraad, de touwtjes en de witte rits vond ik -opnieuw- bij Mertens.

Tevreden, heel tevreden ben ik met het resultaat. De dochter ook. Zo tevreden dat ze deze namiddag de jas lekker aanhield bij het eitjesrapen in oma’s tuintje. Zo tevreden dat ze hem aanhield om even achter die tuinmeubelen vol groene aanslag te gaan kijken. Voor de eeuwige doemdenkers onder ons, ja, de voorkant van de pastelkleurige jas (“Vrouw, wat doe je nu!”) zat onder het groene natuursmeer (“horror!”), maar kijk! Voorzienige moeder had de stof voorgewassen met spul van HG en dat blijkt perfect te werken. Geen spoortje meer te bekennen! 😉

IMG_9501_2kopie

Happy sewing,

Laurence

xXx

 

P.S. De lichtroze variant van de buitenstof ligt hier al letterlijk én figuurlijk te blinken om omgetoverd te worden in een tweede exemplaar. Als je nu maar uren op een dag kon bijkopen.. 🙂

Pastel parka love

24 thoughts on “Pastel parka love

 1. Joke says:

  OMG! Het vele werk is het echt meer dan waard!
  Kon ik ook maar wat van die tijd kopen, dan maakte ik er ook 1, of misschien wel 2 of drie.

 2. stoffenspulletjes says:

  Wauw! Prachtig exemplaar! Helemaal de moeite waard! Hier is het nog wachten tot hij groot genoeg is om in het patroon te passen! 😀 maar komt zeker ook op de to do lijst (iets mannelijker dan wel)

 3. Waw, waw, waw, je hebt gelijk, deze is zo mooi! Wanneer komt deze in productie?? Dan mag je er voor mij ook zo eentje maken 🙂

  Zo benieuwd ook naar de roze versie!!

 4. Miet says:

  Wat een prachtjas! En zo’n slak vind ik jou niet, ik denk dat ik evenveel uren, of zelfs een paar meer, nodig hadden voor de standaard Lars-jas, dus dat is zonder al die parka-opties….. En ik kwam tot exact dezelfde conclusive: niet goedkoop, heel veel werk, maar het o zo waard! Nu ik deze parka zie weet ik het wél zeker: aan die parka waag ik me ook nog eens. Als ik tijd vind. Prachtig, wat je maakte, echt superschoon!

 5. Dit is, écht waar, de prachtigste Lars parka ter wereld. Wauw. Ik wil er ook één voor mezelf en wel nu meteen. Hoewel, eerst nog die Coldstream Peacoat voor Broer afwerken. Ik meen mij uit je blogpost te herinneren dat jij daar 30 uur over deed, dus qua slakkentempo zijn we aan elkaar gewaagd 😉 Nog nooit naaide ik zo precies en met zoveel hulpstiksels, maar hij wordt perfect, dat voel ik!

 6. Echt waar, deze is zo zot mooi! Ik moet zeggen dat ik ook zware bedenkingen had bij je kleurkeuze, gelukkig heeft die de test al glansrijk doorstaan. Met 25 uur zal je er inderdaad niet ver naast zitten, dat was ook mijn gok. Echt prachtig prachtig mooi.

 7. Cchrisany says:

  Bonjour,
  Je ne parle pas cette langue que je ne reconnais pas. Par contre je suis admirative de votre travail. Et la qualité de vos photos est superbe. Au titre de ce blog à votre prénom je soupçonne que le français est aussi votre langue maternelle.
  Bravo et merci pour ce partage malgré que je ne comprends ce qui est écrit.

  1. Bonjour! Merci pour vos mots gentils ❤
   En fait, le néerlandais (ou le flamand 😉 ) est ma langue maternelle, mais en Belgique nous avons 3 langues officielles: le néerlandais, le français et l'allemand. On apprend les 3 langues à l'école. Je me débrouille pas mal en français alors. Enfin, je crois 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s